Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Ořechy jsou cenný zdroj zdravých tuků i vitamínů. Jirka je přidal do své asijské variace krůtích nudliček.

Krůtí nudličky s pórkem a ořechy

Krůtí nudličky s pórkem a ořechy

Vložit video na:

aktualizováno 05.02.2010, 10:28 | 04.02.2010, 16:50 | TV Nova

Ořechy jsou cenný zdroj zdravých tuků i vitamínů. Jirka je přidal do své asijské variace krůtích nudliček.

Potřebujeme:


pórek
300 g krůtích prs
lžička citrónové šťávy
2 stroužky česneku
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rajského protlaku
olivový olej
petrželka
sůl, pepř, cukr
směs ořechů
jasmínová rýže jako příloha


 

V misce smícháme rajský protlak, sójovou omáčku, česnek, citrónovou šťávu a cukr. Maso nakrájíme na nudličky a dáme do misky se směsí, vše promícháme. Na rozehřátém oleji maso zprudka opékáme i s marinádou asi čtyři minuty.


Přidáme nakrájený pórek, petrželku a směs ořechů, které jsme si nadrtili v hmoždíři. Jako přílohu podáváme jasmínovou rýži.


 

Staňte se fanoušky Babicových dobrot na Facebooku

Ilustrační foto

Rýžové nudle s krevetami z Bangkoku »

Vynikající a lehký recept až z daleké Asie stojí za zkoušku. více»
Babicovy dobroty - Čokoládová buchta s ořechy a rybízem

Čokoládová buchta s ořechy a rybízem »

Tuto sladkou dobrotu si nemůžete nechat ujít, spojení čokolády a ovoce je vždy tak chutné! více»
Babicovy dobroty - Vršovický řízek

Vršovický řízek od fotbalisty Antonína Panenky »

Hostem v nových Babicových dobrotách je slavný fotbalista Antonín Panenka, který nás naučí Vršovický řízek z panenky. A Jiří bude věhlasnému bohemákovi kontrovat Sparťanským tygrem. více»
Babicovy dobroty - Chřest

Chřest »

Chřest je velmi chutná a nevšední jarní zelenina. A pokud jste ho letos ještě neměli, je na čase to změnit! více»
40 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

strážce gastronomie 12:49 20.02.2010
je velmi ale velmi smutné, že člověk z tak rozsáhlími zkušennostmi jak píše PRO PRO PRO..VK nedokáže normálně lidsky uplatnit to co zažil.. ach jo, to je mi velmi líto!! :D :D velmi se bavím u těchto diskuzí, čistý jupex!
TomEeK 14:54 14.02.2010
tak jsme dnesk vyzkouseli a musime uznat, ze rychle, z bezne dostupnbych veci a pritom velmi chutne.
Diky
ewa 15:11 13.02.2010
Jak rika Jirka: Kukurma (takhle on mluvi o kurkume), japonsky safran ...:-)))
Pozorovatel 12:52 11.02.2010
Tady je celý článek:

http://www.reflex.cz/Clanek34693.html
Pozorovatel 12:51 11.02.2010
Pokračování rozhovoru:

SNOWBOARDOVÝ KRÁL

A co jeho kulinářské zážitky z cest? To zase vypráví o Balinézalkách (rozuměj o obyvatelkách Bali), australských Aboričinelích (rozuměj Austrálci, z anglického Aborigines – původní obyvatelé Austrálie) nebo výborné Babicovo slovo indičtina, kterou se mluví v Indii ...

V jaké restauraci vaří?

Nedávno na sebe tato telebrita práskla, že vlastně moc nevaří a jen půjčuje a opravuje snowboardy a že se možná do gastronomie vrátí, protože národ ho potřebuje. Kde to jsme? Opět v sedmdesátých letech. To je absolutní klauniáda. To vše dovršil článek z nějakého bulváru, kde na titulní stránce vedle obrázku dvou kopulujících lidí najdeš nápis: Velký rozhovor s Jiřím Babicou – nejslavnějším kuchařem v Česku. Otevřeš ten bulvár a tam je celá dvoustrana věnovaná panu „nejslavnějšímu“ šéfkuchaři.

Janoušek: Je to, jako kdybyste říkali, že Aneta Langerová je ve skutečnosti vítězkou hvězdné pěchoty. Pravda je, že kdyby Jiří Babica mluvil v televizi o zdraví, zřejmě ho to pasuje na nejslavnějšího lékaře.

Vaněk: Babica mi připomíná jednu českou kuchařku z osmdesátých let, která pojednává o japonské kuchyni. Je tam výrok, že Japonci sice používají na suši čerstvé ryby, ale protože u nás nejsou k dostání, můžeme je nahradit párkem. Fakt: suši s párkem. To je Babica: vařit rádobylevně a nekomplikovaně. A je jedno, jestli jsou to ptákoviny. Tak se vařilo a jedlo v době, když byl prezidentem zvolen Gustáv Husák, a Babica tuhle dobu svým pořadem oživuje. Jen znevažuje kuchařské povolání, degraduje všechny kuchaře a jídlo samotné.

Janoušek: Statují mu při tom hodné mámy od rodin, které si udělají hlavu, natáhnou si dederon a jsou rády, že stojí před kamerou. Doma pravděpodobně dělají dobrá jídla a nyní se dostanou do rukou této telebritě, která jim do rajské sype dvě lžíce skořice. Překvapená žena říká: „A to tak má být?“ Protože Babica to tam sype jako z míchačky. Neuvěřitelný mazec. On těm svým vesničanům prostě lže.
Zdenka 16:12 10.02.2010
to Pozorovatel:s vaším příspěvkem naprosto souhlasím!Je tady ale jeden faktor a to,že cílový divák je s vařením pana B. spokojený,ne-li nadšený!
Otazkou je,kdo je tím cílovým divákem ale to ať hodnotí jiní!

Mnohem víc,než Babicovo vaření(které jsem považovala za zábavu) mě vadilo jeho vyprávění a zážitky(bludy)z cest!To byla tedy síla!
pro pro pro pro vk 20:50 09.02.2010
Nezapomenutelny je Jirkuv recept, kde vytvoril salat s krupakem ala pejsek s kocickou varili dort. Zalivku vytvoril dokonce tak, ze s olejem rozmixoval cibuli a bramboru. Vizuelni efekt byl takovy, jako kdyby pejsek i kocicka hodili savli ...
pro pro pro pro vk 20:44 09.02.2010
A opravdu si myslite, ze kdyz vas slavny Jirka prohlasi, ze mascarpone je italsky tvaroh, kurkuma je druh curry, v indii se mluvi indicky aj., ze se opravdu neco v tom svete naucil? Podle mne uz tohle lehce naznacuje o inteligenci a rozsahu znalosti daneho cloveka. Verim, ze brousit lyze mozna zvladne.
Pozorovatel 18:38 09.02.2010
Proč nefungují cooking shows v českých televizích?

Vaněk: Tady se nevyužívají šéfkuchaři, ale vyrábějí se telebrity. Mám dva příklady. Patnáct let jezdím velmi často do Brazílie, takže jsem tam jako doma a znám spoustu důležitých tamních kuchařů a restaurací. Česká televize v rámci pořadu Kluci v akci udělala brazilský díl a jako vrchol tam předvedli čokoládové fondue. To ovšem v Brazílii neexistuje. Oni prostě okopírovali pražskou restauraci Brasileiro a vydávali to za brazilskou specialitu.

Tento recept je však společný pro většinu restaurací sítě Ambiente. To byl prostě jen další kulinářský amatérismus a svědectví o tom, jak televize předvádí národu nesmysly. Nebo když Jiří Babica na Nově nabízí „ratatuli“ s majoránkou.

Co je to vlastně za šéfkuchaře?

Vaněk: Jsem si vědom, že budeme nyní dělat negativní reklamu, což je také reklama, ale nemůžu si pomoct. Kdyby tento pořad na TV Nova viděl Vladimír Železný, musel by se obracet v hrobě. Nova z tohoto člověka udělala, nebo lépe řečeno se stále snaží udělat telebritu, která radí vesnicím a malým městům, jak vařit. Je to jako kdyby průměrný ligový fotbalista dostal k překvapení všech titul fotbalista roku.

Chudák ten člověk, ničemu nerozumí, plácá absolutní nesmysly, ale Nova řekla, že je šéfkuchař, pracoval v německé restauraci a zcestoval celý svět. To znamená, že je špička. Tak se rodí telebrita. Ten člověk je ale úplně mimo.

Namísto ratatouille (čti ratatuj) říká ratatule, do pánve nahází najednou česnek (tolik, že by to zabilo celý tajemný hrad v Karpatech), cuketu, cibuli, papriku červenou, žlutou a zelenou!!! Která tam většinou nepatří ... tím vším totálně přeplní pánev, což je již záruka toho, že to jídlo jeho divákům nemůže vyjít.

A teď přijde petarda. Jirka řekne divákům: „Já to dělám takhle na každý pánvi zvlášť, a to z toho důvodu, aby to bylo rychleji.“ Paní, která mu sekunduje, zřejmě o pravém výtečném pokrmu jménem ratatouille slyšela, takže se zeptá, jestli to jiný účel nemá. Naše telebrita odpoví, že „ne, jen další malej účel by to mohlo mít, že se to tak jako nezblambtne dohromady“.

(Ratatouille se správně připravuje tak, že se každý druh zeleniny opeče v olivovém oleji zvlášť, protože každý z nich potřebuje jinou dobu tepelné úpravy.

Opečená zelenina se dochutí solí a pepřem. Nakonec se vše promíchá, přidají se pokrájené čerstvé bylinky, například bazalka, tymián, rozmarýn, estragon, velkolistá petrželka, a případně dochutí olivovým olejem.)

Pan Babica tam pak šoupne majoránku, kterou Provence v tomto jídle nikdy neviděla, prohodí na suché pánvi nakrájený rohlík a rozšafným způsobem vše nakydá na talíř. Katastrofa.

Pokud vím, existuje více způsobů přípravy ratatouille.

Vaněk: Ano, ale jen jediný ne, ten, který dělá pan Babica. Pak vám tento kulinářský nýmand řekne, že dělá „bretoňské“ fazole, zřejmě podle francouzské Bretaně, když už jsme v kolébce veškeré kulinařiny. Z jeho pořadu jsme se dozvěděli, že „... teďka bude zajímavá věc, do toho dáme rajčatovej protlak, kterej je samozřejmě takový hořký, tak ho musíme vosladit ... dolejem do toho vodu a máme bretáňskou vomáčku“. V tuto chvíli se žaludek normálního člověka již začíná lehce houpat, ale kuchař Babica se teprve dostává do parády. Přepečený přírodní vepřový řízek přelije „bretoňskymi“ lusky a pozor – zasype a zapeče v troubě, nivou.

Jirka má svůj den a další kulinářská smršť následuje. Na talíř poskládá společně se svou asistentkou neuvěřitelnou zeleninovou oblohu a praví: „A teďka pozor, tajdle máme, je to ocet balzámový ... aceto balzámiko, ale je to krém. To znamená, to je velmi drahý a to stačí vopravdu jenom kapičky. Je to moc silný, všimněte si, jak je to krémový úplně jiný než takovýto řídký,“ a pokape tu strašnou zeleninovou oblohu balzamikovým glazé. Tak takhle se „to v té Bretánii dělá“.

Vidět to Francouzi, ani bych se nedivil, kdyby nám poslali diplomatickou nótu. V horším by nám rovnou vyhlásili válku.

SNOWBOARDOVÝ KRÁL

A co jeh
Pozorovatel 18:37 09.02.2010
A ještě úryvek z jednoho rozhovoru s odborníky:

Proč nefungují cooking shows v českých televizích?

Vaněk: Tady se nevyužívají šéfkuchaři, ale vyrábějí se telebrity. Mám dva příklady. Patnáct let jezdím velmi často do Brazílie, takže jsem tam jako doma a znám spoustu důležitých tamních kuchařů a restaurací. Česká televize v rámci pořadu Kluci v akci udělala brazilský díl a jako vrchol tam předvedli čokoládové fondue. To ovšem v Brazílii neexistuje. Oni prostě okopírovali pražskou restauraci Brasileiro a vydávali to za brazilskou specialitu.

Tento recept je však společný pro většinu restaurací sítě Ambiente. To byl prostě jen další kulinářský amatérismus a svědectví o tom, jak televize předvádí národu nesmysly. Nebo když Jiří Babica na Nově nabízí „ratatuli“ s majoránkou.

Co je to vlastně za šéfkuchaře?

Vaněk: Jsem si vědom, že budeme nyní dělat negativní reklamu, což je také reklama, ale nemůžu si pomoct. Kdyby tento pořad na TV Nova viděl Vladimír Železný, musel by se obracet v hrobě. Nova z tohoto člověka udělala, nebo lépe řečeno se stále snaží udělat telebritu, která radí vesnicím a malým městům, jak vařit. Je to jako kdyby průměrný ligový fotbalista dostal k překvapení všech titul fotbalista roku.

Chudák ten člověk, ničemu nerozumí, plácá absolutní nesmysly, ale Nova řekla, že je šéfkuchař, pracoval v německé restauraci a zcestoval celý svět. To znamená, že je špička. Tak se rodí telebrita. Ten člověk je ale úplně mimo.

Namísto ratatouille (čti ratatuj) říká ratatule, do pánve nahází najednou česnek (tolik, že by to zabilo celý tajemný hrad v Karpatech), cuketu, cibuli, papriku červenou, žlutou a zelenou!!! Která tam většinou nepatří ... tím vším totálně přeplní pánev, což je již záruka toho, že to jídlo jeho divákům nemůže vyjít.

A teď přijde petarda. Jirka řekne divákům: „Já to dělám takhle na každý pánvi zvlášť, a to z toho důvodu, aby to bylo rychleji.“ Paní, která mu sekunduje, zřejmě o pravém výtečném pokrmu jménem ratatouille slyšela, takže se zeptá, jestli to jiný účel nemá. Naše telebrita odpoví, že „ne, jen další malej účel by to mohlo mít, že se to tak jako nezblambtne dohromady“.

(Ratatouille se správně připravuje tak, že se každý druh zeleniny opeče v olivovém oleji zvlášť, protože každý z nich potřebuje jinou dobu tepelné úpravy.

Opečená zelenina se dochutí solí a pepřem. Nakonec se vše promíchá, přidají se pokrájené čerstvé bylinky, například bazalka, tymián, rozmarýn, estragon, velkolistá petrželka, a případně dochutí olivovým olejem.)

Pan Babica tam pak šoupne majoránku, kterou Provence v tomto jídle nikdy neviděla, prohodí na suché pánvi nakrájený rohlík a rozšafným způsobem vše nakydá na talíř. Katastrofa.

Pokud vím, existuje více způsobů přípravy ratatouille.

Vaněk: Ano, ale jen jediný ne, ten, který dělá pan Babica. Pak vám tento kulinářský nýmand řekne, že dělá „bretoňské“ fazole, zřejmě podle francouzské Bretaně, když už jsme v kolébce veškeré kulinařiny. Z jeho pořadu jsme se dozvěděli, že „... teďka bude zajímavá věc, do toho dáme rajčatovej protlak, kterej je samozřejmě takový hořký, tak ho musíme vosladit ... dolejem do toho vodu a máme bretáňskou vomáčku“. V tuto chvíli se žaludek normálního člověka již začíná lehce houpat, ale kuchař Babica se teprve dostává do parády. Přepečený přírodní vepřový řízek přelije „bretoňskymi“ lusky a pozor – zasype a zapeče v troubě, nivou.

Jirka má svůj den a další kulinářská smršť následuje. Na talíř poskládá společně se svou asistentkou neuvěřitelnou zeleninovou oblohu a praví: „A teďka pozor, tajdle máme, je to ocet balzámový ... aceto balzámiko, ale je to krém. To znamená, to je velmi drahý a to stačí vopravdu jenom kapičky. Je to moc silný, všimněte si, jak je to krémový úplně jiný než takovýto řídký,“ a pokape tu strašnou zeleninovou oblohu balzamikovým glazé. Tak takhle se „to v té Bretánii dělá“.

Vidět to Francouzi, ani bych se nedivil, kdyby nám poslali diplomatickou nótu. V horším by nám rovnou
1 2