Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Všechny recepty, které vás zaujaly v pořadu Babicovy dobroty, najdete nyní v naší internetové minikuchařce. Stačí kliknout.

Babicova kuchařka

Babicova kuchařka
Babicova kuchařka
aktualizováno 26.04.2010, 16:06 | 18.08.2000, 16:04 | TV Nova

Všechny recepty, které vás zaujaly v pořadu Babicovy dobroty, najdete nyní v naší internetové minikuchařce. Stačí kliknout.


65. díl - Saláty (Koláč tety Květy)


Od Lucie Zástěrové z Měčína se tentokrát Jirka Babica naučí skvělý Pohádkový koláč tety Květy. Ve studiu Babicových dobrot budeme pokračovat salátem s chřestem a polničkovým salátem s kedlubnou a kuřecími nudličkami. Speciální recept tentokrát patří panence na žampionech s jasmínovou rýží. Nechte si chutnat!


Potřebujeme:
Pohádkový koláč tety Květy
Salát s chřestem
Polničkový salát s kedlubnou a kuřecími nudličkami
Panenka na žampionech s jasmínovou rýží
 


64. díl - Česko-slovenská kuchyně


Zvykli jste si, že na první recept vždy vyrážíme někam po vlastech českých, tentokrát jsme však pozvali hosta k nám do studia. Je jím Slovák Víťa Marek, který již nějakou dobu žije v Česku. Předvede nám, jak v jeho domovině dělají pyrohy, a to na více způsobů. Jirka se pak vytasí s vepřovým na bratislavské omáčce se strapačkami. Slovenskou chuť přinesou také bačovy kuličky. Tečku za dílem napíše rýžový nákyp se švestkami.


Recepty:

Pirohy na několik způsobů
Vepřové s bratislavskou omáčkou a strapačkami
Bačovy kuličky
Rýžový nákyp se švestkami

 


63. díl - Veselé velikonoce (Kynuté pletenice)


Velikonočně laděné Babicovy dobroty začneme u Petry Pařezové z Prahy. Připravila si pro nás recept na kynuté pletenice s tvářemi z vajíček. Vypadají jako miminka a jistě se na velikonočním ale i jarním stole budou vyjímat. Jirka Babica pak uvaří sekanou roládu se špenátem a vejci a jehnečí plecko na cuketách. Tradiční speciál tentokrát přinese zajímavou pochutinu třeba ke sledování seriálu v televizi. Budou to cibulové kroužky.


Recepty:
Kynuté pletence - Miminka
Sekaná roláda se špenátem a vejci
Jehněčí plecko na cuketách
Cibulové kroužky


62. díl - Česká kuchyně (Hraběnčiny řezy)


Tentokrát jsme pokračování našeho kuchařského pořadu načali na břehu Labe v Děčíně. Zamířili jsme tam totiž za Pavlou Gregorovou, která nám upekla fantastický jablkový koláč, jemuž říká Hraběnčiny řezy. Jirka se pak vrhnul na dvě české "klasiky" - Vepřové koleno s pikantní přílohou a Hovězí se znojemskou omáčkou. Nejen chlapi si mohou pochutnat ještě na pomazánce.


Recepty:
Hraběnčiny řezy
Vepřové koleno s jablečným křenem
Hovězí se znojemskou omáčkou
Pomazánka pro chlapy
 


61. díl - Koláče sladké i slané


Koláče se dají připravit na mnoho způsobů, důkazem je díl, ve kterém vám představíme i slané varianty s různým druhem těsta. Za netradičním koláčem z čínského zelí jsme se vypravili do Plzně za panem Pavlem Brindzou. Ve studiu pak uvidíte Červený koláč s nivou v Jirkově podání. Můžete se těšit také na nudlové křupáky, zajímavou variantu, jak upravit těstoviny. Speciál dneska bude opravdu speciální - Jirka předvede způsob, jakým vaří mušle třeba v Nizozemsku.


Recepty:
Koláč z čínského zelí
Červený koláč s nivou a salámem
Nudlové křupáky
Mušle s vínem

 

 

60. díl - Olivy a středomořská kuchyně


Letošní dlouhá zima už mnohé dost vydeptala. Proto vás zveme na osvěžující výlet do středomoří. Pokud navíc milujete chuť oliv, bude tento díl právě pro vás. Nejdříve nám paní Mirka Kopalová ukáže ve své jičínské kuchyni ukáže, jak dělá francouzský chléb s olivami a pak jí Jirka pozve na španělské masové kuličky. Nechybí ani středomořská zeleninová polévka a jako speciál houbové těstoviny s kapustou. Dobrotu chuť!


Recepty:
Francouzský chléb s olivami
Španělské masové kuličky s omeletou
Středomořská zeleninová polévka
Těstoviny s houbami a kapustou
 

 

59. díl - Králík


Zajeli jsme do Věže. Tak se jmenuje vesnice poblíž Havlíčkova Brodu, kde nám pan Lubomír Šulc ukázal, jak připravuje králíka na česneku a na pivu. Protože si Jirka moc pochutnal, pohostil pana Šulce ve studiu zajímavou variací - králík chutnal švestkově. Nakonec přišel čas na králičí špízy. Při pohledu na ně, se vám jistě budou sbíhat sliny.


Recepty:
Králík na česneku a na pivu
Králík se švestkovou omáčkou
Králičí špízy

 
 

58. díl - Co dům dal (Barches)


Dostupné suroviny, snadná příprava - to jsou hlavní devízy receptů v pořadu Babicovy dobroty. Jak napovídá název tohoto dílu, tentokrát jsme z tohoto způsobu vaření neustoupili. Paní Šárka Suchomelová z Dvora Králové nám ukázala tradiční krkonošský recept, Jirka pak ve studiu svoji zapékanou bramborovou specialitu. Brambory také použil jako obal pro hermelínové kapsy. Závěr ozvláštnil barvami, které nabídla jeho zapečená bageta s mletým masem.


Recepty:
Barches
Zapečené brambory s polníčkovým salátem a čekankou
Bramborové kapsy s hermelínem
Zapečená bageta s mletým masem
 

 

57. díl - Vepřové hody


Pozdní zima je časem zabijaček a tak jsme si pro vás v Babicových dobrotách připravili také něco z tradičních českých receptů. Miloš Wichterle na své chalupě v Závitkovicích u Světlé nad Sázavou připravil s Jirkou tlačenku a prejt. Pak se kamera již tradičně přesunula do studia, kde Jirka předvedl nadívaný bůček s bramborami a kapustou. Na závěr barevný recept plný zeleninových chutí - brambory plněné hráškem a rucolou.


Recepty:
Tlačenka a prejt
Nadívaný bůček s bramborami a kapustou
Pečené brambory plněné hráškem a rucolou
 

 

56. díl - Jehněčí


Připravili jste si někdy doma jehněčí? Pokud patříte k většíně Čechů, co ho trochu přehlíží, prozradí vám hned v našem prvním receptu paní Jana Bláhová z Prahy, v čem spočívá základní tajemství jeho přípravy. Něco rad přidá také Jirka, který ve studiu naváže zapečeným mletým jehněčím s lilkem, dočkáme se také klasické rychlovky, tentokrát půjde o jehněčí kotlety na hrášku. Sladké tečky si mnoho diváků oblíbilo, proto i tentokrát díl zakončil jedna taková - opečené banány na medu.


Recepty:
Jehněčí plátky na jablkách
Zapečené jehněčí s lilkem
Jehněčí kotlety na hrášku s těstovinami
Opečené banány s medem
 

 

55. díl - Ořechy


Ne všem tukům bychom se měli ve stravě vyhýbat. Třeba ořechy dodají tělu mnoho zdravých tuků a navíc oplývají škálou vitamínů. Vydali jsme se do Brnza za paní Michaelou Doležalovou, která nám předvedla, jak skvěle fungují ořechy jako součást sladké kuchyně. Jirka ji ve studiu pohostil krůtími nudličkami s ořechy, připravil také královskou omeletu s exotickou chutí a všechno uzavřel cuketovými placičkami.


Recepty:
Ořechové banánky s krémem
Krůtí nudličky s pórkem a ořechy
Královská pikantní omeleta
Cuketové placky s bramborovou slámou
 

 

54. díl - Zelí


Tentokrát jsme vařili u pana Marka Novotného z Prahy. Přestože je proti Jirkovi malý vzrůstem, ukázal, že kuchař je vskutku veliký, když předvedl recept od své maminky kološvárské zelí. Ve studiu pak pomáhal s přípravou ruské polévky s knedlíčky. Nechybělo ani čínské zelí se žampiony a jako speciál přinášíme cuketu se sýrem.


Recepty:
Kološvárské zelí
Ruská knedlíčková polévka
Čínské zelí se žampiony
Zapečená cuketa


 

53. díl - Kuře na sladko i v marinádě


Podle ankety uspořádané na stránkách Babicových dobrot máte nejraději kuřecí maso, a tak přinášíme další kuřecí díl právě pro vás! Vydali jsme se k malebnému jihočeskému Jindřichovu Hradci, kde nám paní Radka Burianová předvedla, že kuře může chutnat i po rybízu. Jirka jí pak ve studiu ukázal, jak ho ozvláštnit sušenými rajčaty nebo zajímavou japonskou marinádou. Závěrečný speciál patří kedlubnovým hranolkům.


Recepty:
Kuře na sladko s rybízovou marmeládou
Kuřecí stehna na sušených rajčatech
Lahodné kuře v marinádě
Kedlubnové hranolky
 

 

52. díl - Francie


Francouzský díl načneme u gurmána pana Bořka Nováka z Obořiště u Dobříše. Připravil nám výtečnou a zajímavou polevku v tykvi. Francie ale pronikla i do studia, kde Jiří vykouzlil bažanta na víně a také francouzský slaný koláč. Jako tečku za celým dílem se podívejte, jak na vajíčkový sekaný řízek.


Recepty:
Polévka v tykvi
Bažant na víně
Francouzský slaný koláč
Vajíčkové sekané řízky

 
 

51. díl - Sýrové vaření


U paní Marcely Matulové z Havlíčkova Brodu se tentokrát v Babicových dobrotách naučíme skvělý recept na hermelínové kapsy s pivní omáčkou. Jirka Babica ve studiu ukáže svůj pórek zapečený v sýrové omáčce. Samozřejmě přidá i dva recepty, které zvládne každý během chvilky - lilkové řízky plněné sýrem a jako speciál pikantní krkovičku na cibuli.


Recepty:
Plněný hermelín s pivní omáčkou
Zapečený pórek v sýrové omáčce
Lilkové řízky plněné sýrem
Krkovička na cibuli

 
 

Silvestr speciál s Ondřejem Hejmou


Jirka zavítal domů k Ondřeji Hejmovi a předvedl dar své kuchařské improvizace. Jen ze surovin, které nabídl dům, udělal výtečné silvestrovské pohoštění.


Recepty:
Babicovy chlebíčky s Ondřejem Hejmou

 
 

50. díl - Medové vánoční vaření


V předvánočních Babicových dobrotách si ukážeme, že med nepatří jen do sladkostí, ale také k masu. Paní Jiřina Ceehová naučí Jirku Babicu medovník a také jak zdobit perníčky. Jirka pak ve studiu připraví krůtí stehno na medu a kuřecí nudličky na medu v hořčičné omáčce. Jako speciál si užijete mlsání - domácí krekry slanáky.


Recepty:
Medovník
Krůtí stehno na medu
Kuřecí nudličky na medu v hořčičné omáčce
Slanáky
 

 

49. díl - Sváteční vaření (Husí kaldoun paní Kateřiny)


Když svátečně, tak se vším všudy. Vydali jsme se na elegantní středočeský zámek Bon Repos, kde nám jeho "vládkyně" paní Věra Škvrnová uvařila husí kaldoun. Jirka ji pak ve studiu připravil také husičku, tentokrát v tradiční české úpravě. Nemohl chybět ani husí kuba a na závěr jako sladký speciál tvarohové miništoly.


Recepty:
Husí kaldoun paní Kateřiny
Husa na jablkách
Husí kuba
Tvarohové miništoly
 

 

48. díl - Hovězí maso


Navštívili jsme pražský byt anglického fotografa Stefana Sibu, který nám ukázal, jak si připomíná svou rodnou zemi roastbeefem s yorkšírským pudinkem a opékanými brambory. Jirka si pochutnal a na oplátku Stefana pohostil svými roštěnkami. Jako speciál přidal kuřecí křidélka s nivou.


Recepty:
Roastbeef a yorkšírský pudink
Roštěnky s kaparovou omáčkou
Sýrová křidélka
 

 

47. díl - Zapečené těstoviny po táborsku


Máte chuť na těstoviny, nebo prostě jen chcete ochutnat něco rychlého a přitom výživného? V našem těstovinovém dílu jsme zamířili do Tábora za paní Dagmar Duchkovou, která nám ukázala jak je zapéci. Jirka jí pak ve studiu předvedl svojí variaci na canelloni. Do třetice uvidíte těstoviny na kari s kuřecími játry a jako speciál zjistíte, kde se skrývá sladká radost.


Recepty:
Zapečené těstoviny po táborsku
Plněné canelloni
Těstoviny na kari s kuřecími játry
Sladká radost

 

 

46. díl - Selský talíř


Vegetariáni nechť se rovnou drží od aktuálního dílu dál, protože hned v ústředním receptu nám ukáže Václav Knejfla z Příbrami svůj recept na masovou pochoutku selský talíř. Jirka pak na oplátku ve studiu předvede krůtí roládu na kedlubnách a jako závěrečný recept se vytasí se smaženými obalovanými játry, podle jeho tištěné kuchařky, která je právě v obchodech.


Recepty:
Selský talíř
Krůtí roláda na kedlubnách
Smažená játra s překvapením

 

 

45. díl - Kakaový labužník


Pokud hledáte jednotící téma, tak ho v tomto díle nenajdete, ale svůj název získal od výtečného a přitom jednoduchého receptu na sladkou pochoutku, který nám ukázala Jitka Kučerová ze Zbraslavi. Pokud nevěříte, že se dá upéct moc dobrá buchta v rekordně krátkém čase, tak její recept určitě zkuste. Ale činil se také Jirka, když se inspiroval mexickou kuchyní. S fazolemi udělal nejdříve roštěnku, potom kuře. Ve speciálu se dozvíte, jak na kotletu na majoránce.


Recepty:
Kakaový labužník s mandarinkovým krémem
Roštěnka na fazolích
Kuře na fazolích
Kotlety na majoránce

 

 
 

44. díl - Ryby


Tentokrát se podíváme za vášnivým rybářem Milanem Paličkou do Frýdku-Místku. Ryby nejen rád chytá, ale také si je vychutnává na mnoho způsobů a je také autorem kuchařky na téma sladkovodních ryb. Divákům ukáže specialitu Mánkův kapr v listovém těstě a také smaženého kapra nadívaného nivou. Jirka pak přidá rybí polévku na maďarský způsob a ve speciálu thajskou omeletu.


Recepty:
Mánkův kapr v listovém těstě
Smažený kapr nadívaný nivou
Polévka z ryb na způsob maďarských Halászlé
Omeleta po thajsku

 

 

43. díl - Zelenina


Jirka se vypravil do Českého ráje, aby ho Jitka Hanzlová naučila, jak se dělají frncochaté knedlíky s cuketovým zelím. On pak prozměnu hostil Jitku ve studiu zeleninovým knedlíkem s kotletami a potom  zapečenými zeleninovými palačinkami. Nesměl chybět ani speciál...jednoduché a přitom velice efektní jídlo - tuňákové krokety.


Recepty:
Frncochaté knedlíky s cuketovým zelím a bůčkem
Zeleninový knedlík a kotlety s kaparovou omáčkou
Zapečené palačinky se zeleninou
Tuňákové krokety

 

42. díl - Slezské speciality


Dobroty tentokrát cestovaly do severovýchodního koutu republiky, do Slezska. Magdaléna Kozubková z Orlové ukázala Jirkovi tamní specialitu bigos. Sám průvodce pořadem pak ve studiu připravil tvarohové pirohy se zelím a pikantní smažené pirohy s mletým masem. Ve speciálu došlo na jablečnou krajkovou.


Recepty:
Slezský bigos
Tvarohové pirohy se zelím
Pikantní smažené pirohy
Jablečný koláč

 

41. díl - Španělská inspirace


Pavel Hadamčík z Opavy strávil spoustu let ve Španělsku a Jirkovi Babicovi předvede své variace na paellu a osvěžující nápoj sangria. Jiří přidá ve studiu restovaná játra se španělsky chutnajícím rajčatovým chlebem, studenou polévku gaspacho a jako speciál udělá slaďoučký katalánský krém, který ho naučili jeho španělští kamarádi.


Recepty:
Paella a sangria
Restovaná játra s rajčatovým chlebem
Gaspacho
Katalánský krém

 

40. díl - Brambory


Tento díl nebude jen o vaření, ale diváci se dozvědí také hodně o bramborách a jejich použití v kuchyni od světově uznávané odbornice na brambory doktorky Marie Rasochové z Havlíčkova Brodu. Ona sama si občas připraví pizzu z brambor a předvede ji i divákům. Ve studiu pak dojde na domácí hranolky s citrónovým kuřetem, bramboračku podle Jirky Babicy a jako speciál nudle s kuřecím masem a kešu oříšky.


Recepty:
Bramborová pizza
Hranolky s citrónovým kuřetem
Bramboračka

Nudle s kuřecím masem a kešu oříšky

 

39. díl - Houby


Dnešní díl má mimořádně přátelskou atmosféru, protože se Jirka vypravil za svým kamarádem ze základní školy Vladimírem Turičíkem. Ale kromě toho, že spolu seděli v lavici, tak je Vladimír vášnivým houbařem a na své chatě nedaleko Prahy předvede, jak dělá dršťkovou polévku z masáků. Jiří přidá křupavý bramborový hubník, houbovou omáčku s bylinkovým knedlíkem a nakonec zapečenou papriku, jak jinak než s houbovou náplní.


Recepty:
Dršťková polévka z masáků
Bramborový hubník
Houbové ragú s bylinkovým knedlíkem
Zapečené papriky s houbami

 

38. díl - Italská inspirace


Tentokrát náš pořad necestoval daleko a vydal se za paní Andreou Krejzlovou z Prahy. Ale na kuchařské mapě jsme přece jenom urazili slušnou vzdálenost a to do Itálie, kde paní Andrea několik let žila a naučila se tam také recept na ovocný moučník crostata, který upekla před televizními kamerami. Jirka pak ve studiu zůstal u italských inspirací, když připravil pizzu a kuře po toskánsku. Nakonec došlo i na salát z čínského zelí.


Recepty:
Crostata
Pizza
Kuře po toskánsku
Salát z čínského zelí
 

37. díl - Rolky z divočáka


Jirka Babica se vydal do Polničky za myslivcem a gurmánem Martinem Šimákem. Ten mu ukázal, jak připravuje své vyhlášené rolky z mladého divočáka s nádivkou. Poté, co si oba pochutnali, vyrazili do studia, kde už na ně čekala kachní prsa, která Jirka osvěžil barevnou středozemní zeleninou. Závěr pořadu patří ideálnímu pokrmu pro babí léto - cibulovému koláči.


Recepty:
Roláda z mladého divočáka plněná houbovou omeletou
Kachní prsa na středozemní zelenině
Cibulový koláč
 

36. díl - Švestkový koláč


Další pokračování Babicových dobrot má tmavě modrou barvu, protože se točí hlavně kolem švestek. Společně se vydáme do Žirovnice za paní Musilovou, který nám předvede svůj recept na švestkové knedlíky. Ve studiu potom společně s Jirkou Babicou upečou švestkový koláč. Zajímavou kombinaci skýtají bramborové nudle ve švestkové omáčce. Aby nechybělo něco masitého, dojde také na panenku s bylinkami a bramborami v soli.


Recepty:
Švestkové knedlíky
Švestkový koláč
Bramborové nudle se švestkovou omáčkou
Brambory v soli s bylinkovým masem
 

35. díl - Dietní speciál


Herec Václav Svoboda, představitel Lumíra Nykla v seriálu Ulice, se vsadil, že zhubne za 12 týdnů 12 kilo. Svou sázku nejenže vyhrál, ale shodil ještě o 4 a půl kila více. Spolu s Jirkou Babicou nám předvede několik svých osvědčených receptů, které mu v jeho těžkém úkolu pomohly. Jak ale sám přiznal, bez pohybu to nejde. Přesvědčte se, že i dietní jídla mohou chutnat výborně.


Recepty:
Kuřecí prsní řízky v marinádě
Rajčata v sýrovém kabátku
Salát se zastřeným vejcem a lososem
Polníčkový salát s plněnými krůtími prsy


34. díl - Bramborový tatarák


V novém dílu Babicových dobrot nás paní Andrea z Prahy naučí bramborový tatarák a svou sýrovou roládu. Jirka Babica na ní ve studiu naváže Bramborovou plackou po švýcarsku, Bramborovým nářezem s kuřetem a hlívou a ve speciálu nasází vejce na Pikantní zeleninu.


Recepty:

Bramborové placky po švýcarsku
Bramborový tatarák, Sýrová roláda
Bramborový nářez s kuřetem a hlívou
Pikantní zelenina se sázenými vejci


33. díl – Grilovací speciál


Je nejvyšší čas vytáhnout na zahradu gril a hodit na něj spoustu dobrot. Jirka Babica se pustí do grilování s paní Klárou a vy se můžete těšit na kotlety, bifteky, kuřecí maso i zeleninu. Nakonec si pochutnáte na Jirkově višňové bublanině.


Recepty:
Grilovana masa
Omáčky ke grilovaným pokrmům
Višňová bublanina


32. díl – Nadívaná krůtí prsa


V dalších Babicových dobrotách začneme nadívanou krůtou u paní Katky ve Zlíně. Ve studiu se pak Jirka vrhne na krůtí medailonky s chřestem a křupavý chřest s šunkou a citrónovou omáčkou. Speciálo bude sladké a jahodové.


Recepty:
Křupavý chřest s šunkou a citrónovou omáčkou
Krůtí medailonky s chřestem
Krůtí prsa nadívaná hašé
Jahodový pohár


31. díl – Segedínský guláš


Další díl Babicových dobrot zahájíme u paní Marcely ze Štítné nad Vláří a jejím Segedínským gulášem. Jirka Babica pak přidá svůj recept na Zelné závitky s mletým masem a Barevnou zeleninu. Speciálo bude pořádně pálivé!


Recepty:
Segedínský guláš
Barevná zelenina
Zelné závitky
Smažené jalapenos


30. díl – Šumajstr


Tentokrát budeme v Babicových dobrotách vařit opravdu levně. Kroupy, fazole, brambory – nejsou drahé a přitom se z nich dají vařit opravdové pochoutky. Pokrm se zajímavým názvem Šumajstr nás naučí paní Alena z Dubňan u Hodonína a Jirka Babica pak ve studiu předvede svou Kroupovou polévku, Mleté kuřecí medailonky a Indické brambory.


Recepty:
Mleté kuřecí medailonky
Šumajstr
Kroupová polévka
Indické brambory


29. díl – Plněné knedlíky


Jirka Babica pomůže paní Denise z Jaroměře naplnit knedlíky uzeným masem a ve studiu pak připraví zapečenou růžičkovou kapustu, lehký zeleninový salát a speciálo s kuřecími křidélky na medu.


Recepty:
Plněné knedlíky se zelím
Kuřecí křidélka na medu se sezamem
Letní salát s opečenými bramborami
Zapečená kapusta s uzeným masem


28. díl – Kuře na paprice


Kuře na paprice je rychlá varianta české klasiky ze slepice. Jirka Babica se jel podívat, jak jej připravuje paní Mirka z Olší u Tábora a rovnou ji pozval k sobě do studia na Africké kuře a Domácí krůtí gyros. Ve speciálu pak zabalil sýr feta do alobalu a udělal z něj skvělou lahůdku.


Recepty:
Kuře na paprice
Africké kuře
Krůtí gyros
Feta sýr v alobalu


27. díl – Ryby II


Protože ryb není nikdy dost, vypravil se Jirka Babica do Hořovic za paní Marcelou, a ochutnal její Filety z norského lososa zapečené v červené peřince. Poté ji pozval do studia na tresku a lína. Speciálo se neslo ve znamení chřestu a parmezánu.


Recepty:
Filety z norského lososa zapečené v červené peřince
Těstovinové mušle s chřestem a parmezánem
Lín na bylinkách
Tmavá treska s lusky


26. díl – Valašská kyselica


Maso je špunt, polívka zas grunt – říkávaly naše babičky a jejich hesla se Jirka bude držet právě v tomto vydání Babicových dobrot. U paní Zuzany ochutná Slováckou kyselicu a sám pak připraví Dršťkovku a Cibulačku. Za speciálem se vydáme do Mexika.


Recepty:
Slovácká kyselica
Kuřecí Tex Mex
Dršťková polévka
Cibulová polévka


25. díl – Kynuté ovocné knedlíky


Jirka Babica vám tentokrát pořádně osladí život. S paní Denisou z Kroměříže uvaří kynuté ovocné knedlíky a ve svém studiu pak nabídne Císařskou pochoutku a Tiramisu s ovocem. Ve speciálu vám jako slanou tečku představí Brambory z Montevidea.


Recepty:
Ovocné knedlíky
Císařská pochoutka
Tiramisu s ovocem
Brambory z Montevidea


24. díl – Krůta s bramborovým salátem na páře


Díl s dietní krůtou otevřela paní Svatka z Mníšku pod Brdy, která mimo jiné předvedla zajímavý způsob přípravy bramborového salátu. Poté ochutnala Zeleného králíka, Velikonoční slaný koláč a konečně také specialitku – Asijská vejce. Vy můžete také!


Recepty:
Křehké krůtí plátky s bramborovým salátem
Zelený králík
Velikonoční slaný koláč
Asijská vejce


23. díl – Rolády


Roládový díl Babicových dobrot jsme odstartovali v Kotouni, kde nám paní Olina ukázala, jak na nadívanou kachnu. Jirka Babica pak zaroloval kuřecí i vepřové maso se zajímavými náplněmi a ve speciálu odbočil k nudlové rychlovce z tuňáka.


Recepty:
Plněná kachna paní Oliny
Vepřová rolka
Nudle s tuňákem a kaparami


22. díl – Orientální dobroty


Tento díl Babicových dobrot se nesl ve znamení orientálních chutí. Náš host, paní Katka, nám ukázala svoje hovězí s ústřicovou omáčkou, které nezapře thajského ducha. Ve studiu jsme pak vařili vietnamské jarní závitky, opečené čínské nudle a nakonec české speciálo - vepřová játra na pivu.


Recepty:
Hovězí na ústřicové omáčce
Závitky štěstí po vietnamsku
Opečené orientální nudle
Vepřová játra na pivu


21. díl – Brambory II.


Tentokrát jsme vyjeli do jižních Čech za paní Klárou, jejíž specialitou je cmunda po kaplicku. Ve studiu Jiří Babica vařil brambory podle ukrajinského receptu, smažené bramborové koule s květákem a parmazánem a jako „speciálo" salát s bramborovou zálivkou a opečeným jelítkem.


Recepty:
Cmunda po kaplicku paní Kláry
Brambory po ukrajinsku
Brambory s květákem a parmazánem
Salát s bramborovou zálivkou a opečeným jelitem


20. díl – Kuře II.


Jiří Babica se vypravil do Krušných hor za paní Milenou, která jej naučila tradiční staročeský recept na pečené kuře. Na oplátku pak připravil kuře tandoori, které naopak voní exotikou. Dále jsme si z kuřecího masa připravili bleskovou chuťovku a na konec sladkou tečku - pečená jablka.


Recepty:
Kuře po abertamsku
Kuře tandoori
Kuřecí játrová pasta
Pečená jablka s vanilkovou omáčkou


19. díl – Španělský ptáček


Tentokrát jsme se vydali do Příbrami za paní Světlanou, která nás překvapila snadným receptem na španělské ptáčky. Ve studiu jsme pak ze stejného masa vařili roštěnky á la Stroganoff a ostré argentinské těstoviny. Navrch Jiří Babica přidal dietnější recept na zapečenou cuketu se špenátem a mozarellou.


Recepty:
Rozstřelený ptáček paní Světlany z Příbrami
Roštěnka Stroganoff
Argentinské nudle
Zapečená cuketa se špenátem


18. díl – Králičí maso


Paní Jitka z Rychnova nad Kněžnou nám ukázala svůj recept na domácího králíka na hořčici. Předtím, než jsme se pustili do vaření ve studiu, nás Jiří Babica zasvětil do tajů zpracování králičího těla. Z králičího masa jsme pak připravili rozličné delikatesy a také mexickou tortilu.


Recepty:
Králík na hořčici paní Jitky z Rychnova nad Kněžnou
Králičí delikatesy
Mexická toritla s králičím masem


17. díl – Slovenské dobroty


Paní Hanka má kořeny na Slovensku a tak nepřekvapí, že jsme s ní vařili bryndzové halušky. Ve studiu pak Jiří Babica kontroval receptem na langoše. Nebyl by to ale cestovatel Babica, aby se omezil jen na Slovensko. Kovbojská kotleta patří na divoký západ a dnešní specialita pochází z Turecka.


Recepty:
Halušky paní Hanky z Líbeznic
Langoše
Kovbojská kotleta
Borek


16. díl – Zvěřina


V Hrabalově Kersku jsme se od paní Dášy naučili připravit kance na šípkové omáčce. V televizním studiu pak hody pokračovaly srnčím gulášem, kančími medailonky na divoko a smaženým lilkem.


Recepty:
Kančí se šipkovou omáčkou paní Dášy z Kerska
Srnčí guláš s Lyonskými brambory
Kančí medailonky


15. díl – Kachna


Paní Kamila nás pozvala do Ostravy na kachnu na zelí s chlupatými knedlíky. Ve studiu jsme si pak udělali kachnu na zázvoru, roládky z čínského zelí s kachními játry a nakonec lehké italské špagety aglio olio peperonico.


Recepty:
Kachna na zelí paní Kamily z Ostravy
Kachna na zázvoru
Roládky z čínského zelí
Špagety aglio olio peperonico


14. díl – Knedlo vepřo zelo


Moravské vrabce uvařila šéfkuchaři Jiřímu Babicovi paní Simona z Děčína. Nabízela k nim totéž zelí, které objednává Vatikán pro samotného papeže. Ve studiu se náš kuchař dále věnoval vepřovým žebírkům a bůčku.


Recepty:
Moravský vrabec paní Simony z Děčína
Žebírka na medu
Tyrolská pánev
Smažený bůček


13. díl – Sekaná


Na svou sekanou nás pozvala paní Markéta z Trutnova. Ve studiu pak Jiří navaří několik druhů karbanátků, plněnou papriku a speciální rychlý segedín.


Recepty:
Sekaná paní Markéty z Trutnova
Karbanátky z celého světa
Plněné papriky
Rychlý segedín


12. díl – Luštěniny


Jak připravit chutné a zdravé luštěniny? Něco pro inspiraci....


Recepty:
Čočka v aspiku
Chilli con carne
Toreadorská mísa
Zelenina s mozzarelou a kuřecími játry


Speciál – Babicovy vyprošťováky


Jiří Babica vám poradí, jak se po náročné noci opět postavit na nohy.


Babicovy vyprošťováky


11. díl – Vánoce


Babicovy tipy na netradiční vánoční pokrmy.


Recepty:
Hubník paní Kláry
Kapří kuličky
Rybí polévka
Nakládaný losos
Zelí Kim Chi


10.díl – Steak


Steak bar u vás doma. Naučte se udělat dobrý steak.


Recepty:
Steak ze svíčkové
Kuře pro chlapy
Vepřová panenka prošpikovaná špekem
Rumpsteak na teplém špenátovém salátu


9.díl – Kuře


Exotika u nás doma. Jiří Babica prozrazuje své cizokrajné inspirace.


Recepty:
Kuře s nádivkou paní Milušky
Kuře pro chlapy
Kuřecí tortila - teplá i studená varianta
Gado gado


8. díl – Omáčky


Nechte se zlákat omáčkovou mánií a naučte se vařit královnu všech omáček – svíčkovou.


Recepty:
Svíčková paní Hany ze Vsetína



55 hlasů
Vaše hodnocení