Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Jirka Babica vaří s velkou fotbalovou legendou Honzou Bergerem. Slavný fotbalista a trenér nám připraví telecí pečeni se zapečenými bramborami se sýrem gruyere. Ve studiu nám pak Jirka ještě naservíruje bažanta na bílém víně! A teplý fenyklový sal...

Fotbalová legenda Jan Berger podává telecí pečeni

Babicovy dobroty/tipy - 14.12.2013

Vložit video na:

aktualizováno 13.12.2013, 18:41 | 14.12.2013, 19:20 | Nova.cz

Jirka Babica vaří s velkou fotbalovou legendou Honzou Bergerem. Slavný fotbalista a trenér nám připraví telecí pečeni se zapečenými bramborami se sýrem gruyere. Ve studiu nám pak Jirka ještě naservíruje bažanta na bílém víně! A teplý fenyklový salát s mozzarellou.

 

 

Zapečené brambory se sýrem gruyere a telecí pečení
(celý postup ve videu)

Babicovy dobroty: Telecí se sýrem gruyere a bramborami
(Foto: Archiv TV Nova)


Potřebujeme:

60 dkg telecí pečeně,
litr silného bujónu,
10 dkg anglické slaniny,
10 dkg másla,
sýr gruyere,
brambory,
1 cibuli,
1 jablko,
sůl, pepř,
olej


Na zeleninový salát:


ledový salát,
římský salát,
100 ml zakysané smetany,
100 ml jogurtu,
100 ml octa,
100 ml vody
1 dcl olivového oleje,
50 g cukru,
sůl, pepř

 


Pečeni osolíme, opepříme, dáme do pekáče na olej a osmahneme z obou stran. Maso vyndáme a do pekáče vložíme nakrájenou cibuli, slaninu a maso vrátíme do pekáče. Přidáme jablko nakrájené na měsíčky, máslo, zalijeme bujónem a pečeme v troubě na 200 °C asi 1,5 hod. Podléváme.

Brambory se sýrem gruyere:
Brambory oloupeme, rozpůlíme a nařízneme na ježka. Vložíme do pekáče, posypeme sýrem, zalijeme bujónem. A pečeme při 190 °C dozlatova.

Zeleninový salát:
Připravíme si zálivku. Rozmixujeme ocet, cukr, sůl, olej, přidáme vodu, jogurt a smetanu. Salát natrháme na kousky a zalijeme zálivkou.

 

 

 

 

Bažant na bílém víně
(celý postup ve videu)

Babicovy dobroty: Bažant na bílém víně
(Foto: Archiv TV Nova)


Potřebujeme:

1 bažanta,
50 g špeku,
1 l bílého vína,
2 dcl smetany,
2 lžíce másla,
1 lžíce hladké mouky,
2 cibule,
1 mrkev,
kousek celeru,
1 petržel,
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
citrónovou šťávu,
trochu cukru, sůl


Na přílohu:
vařené brambory,
kapustičky s opečenou anglickou slaninou

 


Porce bažanta osolíme, opepříme a prošpikujeme špekem. Dáme do hrnce na máslo a přidáme zbytek pokrájeného špeku. Opečené porce poté vyndáme a v hrnci asi 5 minut restujeme kořenovou zeleninu, divoké koření a 2 cibule pokrájené nahrubo. Poté přidáme lžíci cukru, bílé víno a porce bažanta. A v tlakovém hrnci vaříme cca 15 min. Následně hrnec otevřeme, vyndáme porce a maso na mřížce v troubě dokřupava 5 - 7 minut opečeme.

Sos: Do smetany přidáme lžíci mouky, promícháme, provaříme se zeleninou v hrnci a scedíme.

Na pánvi opečeme slaninu na kostičky a přidáme uvařené kapustičky. Promícháme.

 

 

 

 

Teplý fenyklový salát s mozzarellou
(celý postup ve videu)

Babicovy dobroty: Fenyklový salát
(Foto: Archiv TV Nova)


Potřebujeme:

2 fenykly,
menší ciabattu,
1 cibuli,
1 stroužek česneku,
1 citrón,
mozzarellu,
panák olivového oleje,
malý panák octa,
nakládaný zelený pepř,
strouhanou citrónovou kůru,
malinový džem,
mleté vlašské ořechy
1/2 lžíce cukru,
sůl, pepř

 


Připravíme zálivku: Ocet, citrónovou šťávu, ořechy, cukr, lžičku džemu, sůl a olivový olej rozmixujeme.

Na olivovém oleji opečeme ciabattu nakrájenou na kostičky se stroužkem rozdrceného česneku.

U fenyklu vyřízneme hořký střed a rozdělíme na lupínky, vložíme na pánev s olivovým olejem, přidáme půl cibulky nakrájené jemno, osolíme a opepříme. Do pánve přilijeme zálivku, mozzarellu na kousky a opečenou ciabattu. Necháme pod poklicí, dokud se sýr nerozpustí. Navrch přidáme nakládaný pepř a citrónovou strouhanou kůru.

 

 


Připomeňte si:

V kuchyni s moderátorem Petrem Suchoněm
Muzikálové vaření s Bárou Basikovou
Vaříme s Pepou Vojtkem ze skupiny Kabát!
Tradiční chuťovky s hercem Vladimírem Kratinou
Rybízový koláč dle herečky Ivany Jirešové
Večeře s herečkou Danou Morávkovou
 

 

 

Staňte se fanoušky Babicových dobrot na Facebooku

Babicovy dobroty - Nudle s tuňákem a kapary

Nudle s tuňákem a kapary »

Dnešním Babicovým speciálem jsou tagliatelle s tuňákem a kaparovými kuličkami. více»
8 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře