Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

V dalším pokračování Babicových dobrot Jirka ve své domácí kuchyni přivítá herce, baviče a moderátora Josefa Cardu. Pánové se vrhnou na poctivou pánskou dobrotu. Ochuzen ale nebude nikdo, Jirka totiž přihodí ještě další zajímavé recepty. Třeba tak...

Pánská jízda s Josefem Cardou

Babicovy dobroty: Jiří Babica a Josef Carda
zdroj: Nova.cz Babicovy dobroty: Jiří Babica a Josef Carda
aktualizováno 15.04.2014, 11:16 | 14.04.2014, 11:00 | Nova.cz

V dalším pokračování Babicových dobrot Jirka ve své domácí kuchyni přivítá herce, baviče a moderátora Josefa Cardu. Pánové se vrhnou na poctivou pánskou dobrotu. Ochuzen ale nebude nikdo, Jirka totiž přihodí ještě další zajímavé recepty. Třeba takové jehněčí plátky s bazalkovou omáčkou a polentou. A nejen to.

 

PLNĚNÝ BŮČEK SE ZELÍM A HRÁŠKOVÝ TOAST

 

 

PLNĚNÝ BŮČEK SE ZELÍM A BRAMBOREM

Potřebuejeme:

1 kg vykostěného bůčku s kůží,
400 g brambor,
300 g kyselého zelí,
3 stroužky česneku,
3 rohlíky,
2 vejce,
mléko,
plnotučnou hořčici,
1 cibuli,
chilli koření ,
sladkou papriku,
hrst petrželky, pažitku,
sůl, pepř

 


Bůček připravený na roládu osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí, posypeme chilli kořením, pokrájeným česnekem, petrželkou a paprikou. Na to přidáme nádivku ze směsi pokrájených rohlíků, vajec, posekané pažitky, cibulky a trošky mléka. Roládu svážeme, podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C kůží dolů. Asi po 30 minutách otočíme, nařízneme kůžičku na proužky a pečeme dál. Přidáme brambory. Slijeme tuk, na brambory poklademe zelí a dáme 20 minut dopéct. Celková doba pečení je cca 1,5 h.

 

 

 

 

HRÁŠKOVÝ TOAST

Potřebujeme:

250 g mraženého hrášku,
100 g slaniny,
100 g tvrdého sýru,
1 lžíci sádla se škvarkami,
2 cibule,
1 lžíci medu,
chilli koření,
sůl, pepř

 


Na pánvi rozehřejeme sádlo, na něj dáme najemno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu na kousky. Až opečeme, dáme nasáknout a opéct plátky chleba z obou stran. Chleba vyndáme a na slaninu nasypeme hrášek, med, osolíme, přidáme chilli a nastrouhaný sýr. Až se sýr roztaví, potřeme jím topinky chleba.

 

 

 

 

JEHNĚČÍ PLÁTKY S BAZALKOVOU OMÁČKOU A SÝROVOU POLENTOU



Potřebujeme:

4 plátky jehněčího plecka,
2 plátky slaniny,
1 dcl červeného vína,
1 dcl vývaru,
3 stroužky česneku,
1 cibuli,
¼ lžíce mleté skořice,
¼ lžíce římského mletého kmínu,
špetku mletého hřebíčku,
¼ lžíce tymiánu,
2 lžíce olivového oleje,
sůl, pepř


Omáčka:

hrst čerstvé bazalky,
½ hrsti petrželky,
1 stroužek česneku,
½ dcl olivového oleje,
lžíci sekaných mandlí,
lžičku citrónové šťávy


Na zahuštění omáčky:

1 lžíci másla,
1 lžíci mouky


Polenta:

misku polenty,
hrnek mléka,
hrnek vody,
50 g strouhaného zrajícího sýru,
1 lžíce parmazánu,
1 lžíci másla,
špetku tymiánu,
bobkový list

 


Maso osolíme, opepříme a opečeme na olivovém oleji. Otočíme, přidáme pokrájenou slaninu, cibuli, česnek, skořici, kmín, tymián, hřebíček a zalijeme vínem a vývarem. Dusíme pod poklicí.

Připravíme polentu: V hrnci zavaříme mléko s vodou a bobkovým listem. Osolíme, přidáme polentu, necháme projít varem a vypneme. Nasypeme tymián a pod poklicí necháme 5 min. Přisypeme zrající sýr, parmazán, lžíci másla a promícháme.

Bazalková omáčka: Bazalkové listy, petrželku, česnek, mandle a šťávu z citrónu rozmixujeme. Přidáme olivový olej a promícháme.
Výpek zahustíme máslem utřeným s moukou.

 

 

 

TĚSTOVINOVÁ RÝŽE S MODRÝM SÝREM A KŘUPAVOU CIBULÍ



Potřebujeme:


500 g těstovinové rýže,
150 g čerstvého špenátu
200 g modrého sýra,
100 g mascarpone,
6 cibulek,
3 lžíce olivového oleje,
2 lžíce másla

 


Na olivovém oleji a másle pražíme 20 minut cibulku. Poté ji scedíme a necháme okapat.

Do hrnce s osolenou vroucí vodou dáme těstovinovou rýži, po 5 min scedíme a pokapeme olivovým olejem, dáme do mísy. Do strouhaného sýra přidáme mascarpone, promícháme a přidáme do těstovin. Přisypeme mladý špenát a cibulku. Zapékací misku vytřeme olejem, přidáme směs, opepříme a zapékáme 15 min na 200 °C.
 

 

Babicovy dobroty jsou zpět! V novém díle nám uvařila Vilma Nyklová z Ulice

 

 

Staňte se fanoušky Babicových dobrot na Facebooku

10 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře